In de lift

In de lift

Op de woningmarkt is het momenteel verre van saai. De huizenprijzen blijven maar stijgen, de vraag is groot en de rente (nog) laag. Daarnaast heeft de Tweede Kamer geopperd om de hypotheekmogelijkheden te verruimen. En als klap op de vuurpijl gaat in 2017 ook nog eens de Nationale Hypotheek Garantie  (NHG) omhoog.

Er gebeurt dus nogal wat. Vanwege de stijgende waarde van woningen, gaat voor het eerst in jaren de grens van de NHG omhoog. Kopen met NHG houdt in dat jouw geldverstrekker de zekerheid heeft dat de hypotheekschuld in bepaalde situaties terugbetaald wordt. Dus wanneer je door een scheiding, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of het overlijden van een partner bijvoorbeeld je hypotheek niet meer zou kunnen betalen, dan springt NHG bij.

Fikse korting De stijging is ook meteen een flinke. Alle huizenkopers krijgen namelijk vanaf 1 januari 2017 6% meer ruimte om een woning met NHG te financieren. De maximale koopsom gaat naar € 245.000,–, terwijl het dit jaar € 231.132,– is. Voor huizenkopers betekent het kopen onder de voorwaarden van de NHG een fikse rentekorting op de hypotheek. Er is immers een grotere zekerheid dat je de lening terugbetaalt.

Net als de NHG zitten ook de woningprijzen in de lift. Het aantal collegiale transacties is eveneens gestegen. Dit betekent dat zowel de koper als de verkoper ieder een eigen NVM makelaar hebben ingeschakeld om de koop/verkoop te begeleiden. Als koper is het in deze tijd zeker verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zeker nu er in bepaalde gedeelten van de markt schaarste ontstaat.

Rente stijging? Maar er stijgt nog meer. Mede door de hoge olieprijs is ook de inflatie iets omhoog gegaan. Als je dit historisch bekijkt, zou dat betekenen dat ook de rente gaat stijgen. Natuurlijk kunnen we niet in een glazen bol kijken. Maar grijp wel je kans nu de rentestand nog zo laag is. We helpen je graag om je droomhuis te vinden.

 

Mevrouw Dike Jager
NVM Makelaar, KOK Makelaars

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.