Liefde maakt blind

Liefde maakt blind

Het gaat weer beter op de huizenmarkt. Vorig jaar steeg de verkoop van huizen met 21,7 % en dit jaar komt daar nog zo’n 8 tot 10 % bij. Dat voorspelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook de prijzen zitten in de lift. Toch worden er woningen onder de vraagprijs verkocht.

Dat is gek, hoor ik u denken. Veel mensen denken dat woningen juist verkocht worden boven de vraagprijs. Toch is niets minder waar. Echter, de grootste vraagtekens moet je zetten bij de vraagprijs van de koopwoning. Is deze eigenlijk wel zo reëel?

Uw droomhuis
Hoe weet u nu dat u niet teveel betaalt voor de woning waar u net hopeloos verliefd op bent geworden? Het is uw droomhuis, precies in die leuke buurt, dichtbij de bakker en niet ver fietsen van het strand. Dus u wilt er helemaal voor gaan. En bij de vorige 3 biedingen greep u steeds naast de koop. Dat gaat u niet nog eens gebeuren! Dus zet hoog in deze keer. Maar juist daar schuilt het gevaar.”

Te veel betaald
De waarde van een woning kun je nu eenmaal niet op de vraagprijs baseren. Die waarde kan ook voor iedereen heel verschillend zijn. Liefde maakt blind zeggen ze. En zo kan het zijn dat u zomaar te veel betaalt voor uw droomhuis. En bij een eventuele verkoop – of heel naar een scheiding – kan dit heel nadelig voor u uitpakken.

Roze bril
Wees realistisch, adviseer ik mijn klanten als aankoopmakelaar. Kijk naar wat u echt krijgt voor het aankoopbedrag. En is het u dat waard? Dus kijk niet alleen maar door die roze bril. Daar kan ik juist als aankoopmakelaar bij helpen. Door de emotie er uit te halen en rationeel te blijven kijken. En ook heel handig, we kunnen tot 1974 terugkijken wat er met de prijzen van een woning is gebeurd. Heel waardevolle informatie!

De koop van een woning heeft niet alleen maar met de vraagprijs te maken. De voorwaarden zoals financiering, bouwkundige keuring en oplevering hebben ook invloed op de prijs die voor een woning geboden wordt. Met de prijs alleen bent u er niet.

Een korte checklist:

  • Maak een bezichtigingsafspraak
  • Is de vraagprijs reëel?
  • Een bod uitbrengen? Vergeet niet de voorwaarden en de gewenste oplevering te vermelden.
  • Bent u koper? Gefeliciteerd! Lees de stukken van de woning en de koopakte goed door. Zijn alle voorbehouden opgenomen?
  • Hoe nu verder nu koopakte getekend is?
  • Wachten tot de oplevering.
  • De transport nadert, vraag om een inspectie van de woning, daarna pas naar de notaris
  • Heel veel woonplezier

 

Mevrouw Dike Jager
NVM Makelaar, KOK Makelaars

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.