Meer vraag dan aanbod

Meer vraag dan aanbod

De woningmarkt stond niet stil het afgelopen jaar. Het aantal verkochte huizen keerde terug naar het niveau van voor de crisis in 2007, verkoopprijzen stegen met 6% en de hypotheekrente bleef laag. Toch nam het vertrouwen van de consument in de koopwoningmarkt niet toe. Hoe kan dat?

Vorig jaar waren er bijna 215.000 transacties op de woningmarkt. Een mooie stijging, alleen steeg de  verkoop van nieuwbouwwoningen niet mee. De haperende productie van nieuwe koopwoningen werd gezien als de belangrijkste oorzaak. Naast de weinige nieuwbouw, kwam er ook een tekort in de bestaande voorraad koopwoningen. Dit zorgde er voor dat huizenkopers onder druk kwamen te staan. En toen in november en december vorig jaar de hypotheekrente ook nog iets omhoog ging, kwam dit het vertrouwen van de consument zeker niet ten goede.

Verkopersmarkt Aan het begin van dit jaar kunnen we inmiddels wel spreken van een ‘verkopersmarkt’. De vraag overtreft het aanbod en dus zijn de condities voor de verkoper gunstig. De prijzen van koopwoningen gingen gemiddeld met 6% omhoog. Toch was hier wel een duidelijk regionaal verschil te zien. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en de grotere steden stegen de prijzen sneller dan in de andere provincies en kleinere steden.

Nu de hypotheekrente afgelopen januari weer lichtjes daalde, neemt wellicht het vertrouwen van de consument weer iets toe om te gaan kopen. Toch is er bij velen de angst dat bij de een forse rentestijging er grote problemen zullen komen in de toekomst. Is dat een reële angst? Het blijkt dat de verplichting van het volledig aflossen van een hypotheek in dertig jaar, huiseigenaren in ieder geval behoorlijk weerbaar maken tegen deze renteschommelingen.

Huren is duurder Hoewel je niet in de toekomst kunt kijken, zorgt de lage hypotheekrente er momenteel wel voor dat het kopen van een huis goedkoper is dan er een huren. Maar dan moet er wel aanbod zijn. Dus laten we hopen op een toename van het aanbod nieuwe en bestaande koopwoningen, zodat 2017 ook weer een dynamisch schouwspel wordt. KOK Makelaars denkt in ieder geval graag met u mee.

 

Mevrouw Dike Jager
NVM Makelaar, KOK Makelaars

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.